Księgarnia internetowa REMA
KoszykRejestracjaPrzypomnij hasło
INFOLINIA 42 292 01 00 Kontakt
Tytuł
Wszędzie
Autor
Wydawnictwo
ISBN
EAN
Tytuł
Wszędzie
Książki
Audiobooki
Artykuły papiernicze
Zabawki
Wszędzie
/
Facebook Google+ twitter
Strona główna » Książki » Poradniki » Kulinaria » Kuchia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków. - Hanna Lis, Paweł Lis
Kuchia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków. - Hanna Lis, Paweł Lis
1671383

Kuchia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków.

Książka

Hanna Lis Paweł Lis

Oprawa: twarda
Producent: Nasza Księgarnia
ISBN: 978-83-10-13407-3
EAN: 9788310134073
Liczba stron: 317
Wymiary: 25x19,5 cm
Data wydania: 2018
Data wprowadzenia: 2018-08-21

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję interesującej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałem też wiele, gotując według podanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać przede wszystkim moi liczni goście…

Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny „Polityki”

Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.

Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!

Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych

Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.

Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”.

nasza cena: 46,10 zł
cena sugerowana: 64,90 zł
oszczędzasz 18,80 zł (29%)
2 3 szt.
Dodaj do koszyka
Dodaj do przechowalni
wysyłamy w ciągu 1-2 dni
 

W dziale "Kulinaria" polecamy także:

Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu - Alicja Radej
Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu
Alicja Radej
cena: 35,40 zł
Sztuka dobrego jedzenia - Jasmine Hemsley,  Melissa Hemsley
Sztuka dobrego jedzenia
Jasmine Hemsley, Melissa Hemsley
cena: 56,80 zł
QUILLING CUDA Z PAPIERU BR - Joanna Tołłoczko, Piotr Syndoman
QUILLING CUDA Z PAPIERU BR
Joanna Tołłoczko, Piotr Syndoman
cena: 21,30 zł
Wegańskie desery - Marta Krawczyk
Wegańskie desery
Marta Krawczyk
cena: 21,30 zł
Atlas nalewek polskich - praca zbiorowa
Atlas nalewek polskich
praca zbiorowa
cena: 21,30 zł
Sushi - praca zbiorowa
Sushi
praca zbiorowa
cena: 14,10 zł
 

"Kuchia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków." Hanna Lis, Paweł Lis - Recenzje

Twoje konto
» Stan realizacji zamówień

© copyright 2018 by REMA Sp. J. Księgarnia internetowa online wykonanie i utrzymanie - iw@com

Akceptujemy metody płatności

akceptujemy metody płatności
akceptujemy metody płatności